Is och halka = dubbar är det enda som hjälper, även på skorna, men då heter det broddar.

(Studded tires and shoes are the only things that work on ICE - English below)

Igår var det halt i Skåne. På Akuten i Lund var det tydligen 7 gånger mer att göra än normalt, tyckte jag att jag hörde när jag var där.

Först vid 5 på morgonen kör jag från Malmö till jobb i Lund. Det var bra halkbekämpat på motorvägen, inga problem. MEN! När jag kör av motorvägen så var det isgata, rena skridsko banan, nypolerad och blank som innan finalen i Hockey VM.
Dubbdäck!!! Det är kanon, jag hörde dubbarna krafsa i blank isen och göra sitt jobb.

I södra Sverige har så vitt jag vet inga bussar dubbdäck, detta märkte jag igår!
När jag var ute och körde, så på vissa ställen så upplevde jag: att trots att jag bara körde i 20-30 km i timmen, så ibland, när vägen svängde, så gjorde inte bussen det, förrän så småningom - det var riktigt svettigt vid ett par tillfällen.

När det är blankis och rejäl halka så är dubbar det enda som fungerar, den som påstår något annat ljuger!

Man kan inte kringgå fysikens grundlagar, det bästa friktionsdäcket kan inte gripa i blank plan is, för gummit är mjukare än isen och har inget att gripa emot, ABS och antispinn hjälper inte när bilen redan kanar sidledes, har du inte grepp så har du inte - basta.
Dubbar däremot är hårdare än isen och kan gripa tag i isen  m.a.o. då har du grepp!

Därför bör du även ha dubbar på dina skor, då heter det broddar.

http://www.veteranen.se/prylar/vagra-halka-6-broddar-i-test/ http://www.smartson.se/test/familj-fritid/sport-fritid/test_-_6_broddar.html

Detta vet jag, räknade dock inte med att jag skulle behöva broddar för att gå till och från bilen på parkeringsplatsen på min arbetsplats. Det var dumt!

Halkade, fick en liten flygtur, slog i isen raklång, förutom huvudet som slog i bakre kofångaren på bilen (jäkla tur att jag inte hade dragkroken på). Sträckte/böjde nacken, så nu har jag en obekväm nack krage som fixerar nacken. Förmodar att det är ren försiktighet, för bortsett från värk i nacken som kommer och går, så mår jag bra. Men i och med att de drog igång hela cirkusen (sträckbänk, helkroppsfixering, EKG och skiktröntgen) på akuten i Lund, så repekterar jag väl det och tar det lugnt.

Studded tires and shoes are the only things that work on ICE!
When there is mirrorlike ice on the roads and pavements, you need studded tires and shoes! Studded tires can not be replaced by friction tires, ABS or antispin - BASTA!

I didn't wear studded shoes yesterday, so i Slipped on Ice, had a brief moment of flight, i was actually airborne for a split second, but then the ground gave me a rough "welcome back"!
Streched/bent my neck, so i was given a uncomfortable neck "restraint" collar after a couple of hours at the Lund Emergency unit (They gave me the full monty EKG, full body fixed, Et al.). But except for occasional neck pain i feel fine, so i suppose the collar is just a precaution.

http://robbja.blogspot.com/2012/02/is-och-halka-dubbar-ar-det-enda-som.html
comments powered by Disqus