Intervjuad i Commercial Motor magazine

Igår blev jag intervjuad av brittiska Commercial Motor magazine, angående resultat i den stora undersökning av lastbilsförares exponering för ohälsosamma och i vissa fall trafikfarliga vibrationer, som genomförts av Vectura för två delprojekt i EU-projektet ROADEX IV. ROADEX handlar om att kostnadseffektivt skapa hållbara lågtrafikerade vägar i EU´s Norra Periferi. Redan på eftermiddagen publicerade tidingen en "teaser". En större artikel kommer senare.

Vår studie omfattar 3700 km mätningar i Skottland, Finland, Norge och i min barndoms hemtrakt Västernorrland. Slutrapporten är färdig och granskas i dagarna inför klartecken till publicering av projektägarna, dvs vägtrafikverken i nämnda länder samt UK Forestry Commission och svenska Skogsstyrelsen. Övergripande resultat är offentliggjorda vid ROADEX slutseminarie i Inverness.

Fokus för ROADEX ligger på vägarnas egenskaper. Ojämnheter, ytskrovlighet samt feldoserade kurvor m m. Vi har också tittat en del på däckens egenskaper. Först och främst när det gäller effekten av s k Tyre Pressure Control System (TPCS), där lastbilsföraren med en knapptryckning kan höja eller sänka däckens lufttryck under pågående körning. Resultaten visar att TPCS kan minska förarens vibrationsexponering från potthål, "tvättbrädemönster" och andra typer av kortvågiga ojämnheter.

Som av slump har vi även tittat en del på "balanseringspulver" så som Counteract Balancing Beads som ser till att alltid ge hjulen perfekt balans oavsett skador, slitage m m på hjulen. Funktionen liknar den hos "Autobalancern" som min vän Hans Lindell patenterat och som idag är standard på många handverktyg från Atlas Copco. Lösa kulor får flyta runt i autobalancern tills de har hittat rätt position för att ge maskinen perfekt balans.

Balanseringspulver är mycket intressant för lastbilar, eftersom det till skillnad från personbilar faktiskt är svårt att märka när ett av lastbilens hjul är i obalans. Nyttan av pulvret är så spännande att jag gärna även skulle testa pulvret i hjulen på en av mina personbilar. Då skulle det kunna bli "Först. Snabbast. Hakkapeliitta (=alltid perfekt balanserat)".

Ta nu en lussekatt till kaffet och kör sedan med insidan som vanligt,

Johan