Hur testas sommardäck

På samma sätt som vinterdäck möter även sommardäck en mängd utmaningar under sin livscykel. Det finns många typer av sommarförhållanden i Norden. Nokian Tyres testar sommardäck på sin egen testbana i Nokia där det finns goda förutsättningar för att testa däckens egenskaper. I Nokia testas bland annat däckens handling-egenskaper och vilka köregenskaper däcket har på våta samt torra underlag. Vidare testas däckens vattenplaningsegenskaper, våtgrepp, komfort och externt däckljud.

Att testa däck handlar dock inte enbart om att köra på en testbana och att mäta däckens egenskaper. Nokian Tyres testar sina sommardäck även på vanliga vägar för att få fram information om deras köregenskaper på olika vägunderlag och på spåriga vägar. Dessutom testas körning på dåliga och ojämna underlag på en speciell komfortbana. Där testas bland annat hur däcken förmedlar olika vibrationer och skakningar till föraren.

Köregenskaper i höga hastigheter, eller high speed handling, kan inte testas i Finland eftersom det inte finns lämpliga banor för det. Tester i höga hastigheter görs på speciella ovala banor i Tyskland, Spanien och Sydafrika. Hastigheterna kan bli upp till 300 km/h vid dessa tester.

Nokian Tyres gör omfattande tester


Nokian Tyres sommardäck passar till nästan samtliga nya och vanliga bilmodeller. Däcken utvecklas för att passa till olika bilmodeller och mångsidiga tester görs med många olika bilmärken och -modeller. I tester används biltillverkarnas egna bilar, leasingbilar och bilar som lånas av bilimportörer för att garantera att däcken fungerar väl på alla dessa bilar.

Europas olika väderförhållanden är inget problem för Nokian Tyres, även om väderförhållandena mellan Sydeuropa och Norden kan variera mycket under sommarmånaderna. Produkterna i Nokian Tyres däckfamilj Hakka är utvecklade för nordiska förhållanden i Sverige, Finland, Norge och Ryssland, medan produkterna i produktfamiljen Nokian är avsedda för Syd- och Centraleuropa.

Däck i produktfamiljen Hakka har utvecklats för nordiska vägar som ibland kan vara i dåligt skick och för varierande väderförhållanden. Däck i produktfamiljen Nokian är optimerade för högre hastigheter och hög värmeutveckling och (high speed handling) eftersom man kör betydlig fortare i Centraleuropa än i Norden.

Alla Hakka-produkter omfattas av det kallade Hakka-skyddet som har tagits fram med hänsyn till de mer krävande vägförhållanden i Norden. När bilägaren vid köp av nya Hakka-däck registrerar sig till Hakka Club omfattas de nya däcken av Hakka-skydd som gäller ett år eller tills däcken har 4 millimeter av mönsterdjupet kvar. Om ett däck som har monterats och använts på ett rätt sätt skadas, och däcket inte går att reparera, får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad. Kör man exempelvis på en sten eller i ett hål och däcket går sönder och kan inte lagas så ger Hakka-skydd ett nytt däck.

Olika däck för olika förhållanden


Sommardäck i Hakka-produktfamilj:

  • Sverige, Finland, Norge, Ryssland
  • Egenskaper som prioriteras: våtgrepp, körning i varierande temperaturer, skräddarsydd för grova asfaltvägar


Sommardäck i Nokian-produktfamilj:

  • Central- och Sydeuropa
  • Egenskaper som prioriteras: köregenskaper i höga hastigheter och värmeutveckling