Högkvalitativa sommardäck fungerar bra långt in på hösten

Många kanske inte tror det, men sommardäck kan användas även under andra årstider än sommaren. I de förhållanden som råder här hos oss måste sommardäck fungera på ett säkert och tillförlitligt sätt från tidig vår med sina frostmorgnar till sen höst med sina slaskiga vägar.

Hösten innebär ofta mörka kvällar och regn. Vädret kan vara varmt men också ombytligt och det kan komma kraftiga regnskurar. Vägarna kan vara väldigt spåriga och en plötslig regnskur kan göra att din bil får vattenplaning, särskilt om det är mycket vatten på vägen och i spåren. Om körförhållandena är dåliga blir däcken ännu viktigare.

Säkerhet för alla årstider

Många förare sliter ut sina sommardäck under hösten och väntar till våren innan de köper nya. Det är helt förståeligt – de vill spara pengar genom att använda de slitna däcken på hösten och vänta till nästa säsong med att byta ut dem. Men däckförsäljare säljer ofta sina sommardäck till ett betydligt reducerat pris på hösten, så chansen att spara pengar är större på hösten än nästkommande vår.

Ett sommardäck måste även vara tillförlitligt på hösten. När vägarna är våta och slaskiga är det mycket viktigt att däcket är i bra skick. Ett däck som är i bra skick fungerar tillförlitligt i alla väder, medan ett slitet däck ökar risken för vattenplaning. Eftersom ett slitet däck inte har tillräckligt mönsterdjup för att kunna ta hand om vattnet från vägbanan, kan det inte leda undan vattnet åt sidorna och bort från däckets kontaktyta med vägen.

Ett nytt sommardäck har ett mönsterdjup på cirka åtta millimeter. Du bör byta däck när mönsterdjupet närmar sig fyra millimeter. Om mönsterdjupet blir mindre än så påverkas däckets vattenplaningsegenskaper betydligt.

Du bör också kontrollera skicket på dina vinterdäck i god tid innan säsongen börjar. Om du upptäcker att du behöver nya däck när de första snöflingorna faller är du redan för sent ute. Genom att köpa däck tidigt kan du undvika stress och vara säker på att rätt modell för din bil finns tillgänglig.

Glöm inte andrabilen

Många familjer har även en andrabil som används för att skjutsa barnen till fritidsaktiviteter eller åka och handla. Ofta handlar det om en billigare bilmodell, och därför kanske man lägger mindre fokus och pengar på däcken. Men man får inte glömma bort säkerheten bara för att det handlar om en andrabil.

Däck av hög kvalitet väljer man av säkerhetsskäl. Betydelsen av däckets kvalitet kan inte nog understrykas, särskilt när det handlar om de skiftande väg- och väderleksförhållandena som råder i Norden. När man ska köpa däck kanske priset verkar vara viktigast. Men det är väl värt att satsa på säkerhet och sinnesro genom att köpa däck av hög kvalitet som är gjorda för de nordiska förhållandena.

Den ökade försäljningen av däck på nätet har gjort att många överväger att köpa däck från Centraleuropa. Det innebär en risk att man väljer förstklassiga däck som är anpassade för vädret i Centraleuropa. Det är inget fel på däcken i sig, de är bara inte gjorda för att användas i samma temperaturer och i samma vägförhållanden som däck som är gjorda för nordiskt klimat. Det är något som svenska konsumenter, som tampas med de krävande nordiska förhållandena dagligen, bör ha i åtanke när de väljer däck.