Hemma och på vägarna igen

Snökaos i Stockholm... Har man ju läst och hört om även när man vart utomlands. Man hade väl förväntat sig att det hade kommit endel snö. Men när man kom till Stockholm i fredags såg det faktiskt löjligt lite ut med tanke på det man läst i medierna, de var ju knappt över skoskaftet! Det har väl ändå vart kallgrader, men det har väl kanske sjunkt ihop lite ändå. Kallt kändes det då i Stockholm, dess -6 kändes snarare som -16.

Tanken är väl den vanliga, "jaha och det här har de kallat snö kaos". Men visst kan jag tänka mig att det vart besvärligt i den trafiken, och med folk som haft dåliga däck eller kanske även sommardäck. Fast ska jag vara ärlig skulle jag verkligen inte vilja se Kirunabor i Stockholms s.k. snökaos. "Kirunabor" må hantera den snön som kommer här uppe på dessa gator, men de är inte duktig på att köra bil för det på, kan knappt köra i rondell, högerregeln eller filkörning!

 

Här i Kiruna har det kommit bra med snö medans vi vart borta. Grillstugan på gården har tjockt med snö på taket, på altanen låg det 30-40 cm nysnö. Så här mycket snö en vecka innan jul kan jag inte minnas när det vart sist. Gatorna var oplogade även om det ser ut att ligga 10 cm vid sidan av hjulspåren. Att hoppa i Ralliarten efter nästan 3 veckor borta kändes fint, roligt att köra i denna snö. Man tänker sig att de breda däcken ska kännas spåriga och otrygga på de oplogade gatorna, men snön är kall och lös så det är inget problem för Hakkapeliitta. Vägen på kvarteret är smal där får man köra försiktigt vid möte när man går ut i sidan av den nedtrampade hårdare sladdriga snön men framkomligheten är bra. Här hade ett par smala däck nog haft förutsättningar att vara betydligt bättre men dessa 235 breda Hakka 7:or känns riktigt bra för det. Nysnön och den lite sladdriga snön på vägen gör att däckgreppet vid acceleration även med 4 hjulsdriften slirar till när man gasar på.

Härligt att sitta bakom ratten igen och rulla med Hakka 7:orna på vintervägarna igen. Även om man trivdes bättre på stranden eller i solen vid poolen förstås !