Julen firade vi för ovanlighets skull hemma i Dalarna, pga Kristinas sjuksköterskejobb på Julafton och på Annandagen. Därefter blev det en resa upp till Ådalen för att träffa släkt och vänner samt fira Nyår.
Det sista dygnet innan vi åkte norrut var det värmebölja. På taken låg runt 4 dm kompakt snö som i värmen smälte och rasade ned. E16, riksväg 70 och E4 erbjöd barmarkskörning. Isbark mötte vi på Bävervägen 331, först i höjd med Viksjö. När vi passerat Långsele övergick den dittills relativt jämna isbarken till vibrations- och bullerframkallande "tvättbräda" som gör mugghållaren oanvändbar. Det mesta som inte sitter hårt fastskruvat i bilen skakade och skramlade, så färden upphörde med ens att vara bekväm.
En knöl som är 1 - 2 cm hög ger bara en kortvarig hjulskakning som moderna fordons fjädringssystem effektivt isolerar bort. "Tvättbrädor" där vägens profil kontinuerligt varierar upp-och-ned kan ha betydligt mindre amplitud (höjd/djup) och ändå skapa stort obehag när fjädringssystemet sätts i resonans och förstärker ojämnheterna istället för att isolera bort dem.

Rv 90 kan uppfattas oskyldigt ok, men tittar man noga så skymtar "tvättbrädemönster" i främst det yttre hjulspåret. Nyår 2012/13.
Självklart spelar fordonets typ och skick stor betydelse för effekten av körning på en tvättbräda. När jag hade kört ca 17.000 mil med min Ford Galaxy familjebil uppgraderade jag både chassifjädrar och dämpare, så numera rullar bilen gasfjädrat. Trots tiptop fjädringssystem mätte jag ifjol upp 10 dB(A) högre buller i kupén vid körning på nyligen avhyvlad tvättbräda på Rv 90 med strax under 1.5 cm amplitud, jämfört med körning i samma fart på välplogad hårdpackad snö på en liten länsväg.I en färsk rapport från EU-projektet Roadex IV har vi visat att Trafikverkets standard för vinterväglag fungerar vettigt för spårdjup och enstaka ojämnhet, men saknar fungerande krav mot tvättbrädor (se avsnitt 4.4). Detta gäller både för hårdpackad snö/is på alla vägar vintertid och för grusvägar sommartid. Resultatet är att Trafikverkets kontrakt med de entreprenörer som sköter vägdriften inte täcker in avjämning av tvättbrädor innan de är 1.5 cm, vilket kan innebära outhärdligt buller (Sollefteåambulansen mätte ifjol upp över 75 dB(A) vid patientbåren) och sanslöst högt slitage på vägfordon. För egen del har jag nu beställt en ny styrled; liksom efter fjolårets körning på då ännu värre tvättbräda på Rv 90.
Om vägbanan får alltför gropig hårdpackad snö/is, kan fordon utsättas för livsfarliga kast i sidled. En plats med denna typ av olycksrisk under Nyårshelgen (antagligen än idag?) var/är vägporten NV Nämforsens kraftverk, se foto nedan. Här fick vi kast på bilen flera gånger under Nyårsvistelsen i Norr. Med lite otur kan sådant kast medföra frontalkrock med den stensatta järnvägsporten eller med mötande fordon.

Tyvärr tog jag denna bild lite för sent, så den trafikfarliga stora ojämnheten ligger under bilen och syns därför inte här; synd att inte Tomten kom med en dashcam!Vid hemkomst summerade tripmätaren 1500 km, inklusive en tripp Åsmon - Sundsvall. Utöver de farliga och bullriga tvättbrädorna i Ådalen mötte vi inget som helst problem.