Hej alla Hakkapeliitta-testförare!

Temperaturen här i Stockholm har under veckan varierat från -7,5 till dagens + 9. På samma sätt har väglaget varierat kraftigt, från isiga till dagens torra vägar. De kyliga dagarna i början av veckan gjorde att köerna hos däckverkstäderna var långa när alla ville ha vinterdäck på sina bilar.

Den 1 november började EU:s däckmärkning gälla, vilket innebär att alla däck nu ska ha ett klistermärke som anger däckets våtgrepp, rullmotstånd och externt däckljud. Märkningen gäller de flesta typer av däck, men inte dubbdäck. Däckmärkningen berättar heller inte hela sanningen, eftersom den anger bara tre av egenskaperna, men ett däck har betydlig fler viktiga egenskaper. Exempelvis testar motortidningarna tiotals olika egenskaper när det gör sina däcktester och Nokian Tyres utvecklingsavdelning gör över 300 standardiserade tester på alla nya däck som utvecklas.

Särskilt viktigt att inte helt lita på EU:s däckmärkning är det när det gäller vinterdäck. EU:s däckmärkning säger ingenting om vintergrepp som är så viktigt för oss i Norden. Och som sagt, gäller däckmärkningen inte alls dubbdäck. Därför har Nokian Tyres lanserat sin egen vintergreppmärkning som visar hur bra vintergrepp däcket har. Den ser ut så här:

Hoppningsvis har ni flesta redan fått era Hakkapeliitta däck. Många av er har redan skrivit om era första intryck och lagt in även bilder. Mycket bra! Det ska bli verkligen intressant att läsa era rapporter om däcken, men gärna även allmänt om bilkörning på vinter.

Önskar er alla en trevlig helg!

Wesa
comments powered by Disqus