Håll avståndet - jag kör på Hakkapeliitta dubbdäck!

En bakrutedekal med text "Håll avståndet - jag kör på Hakkapeliitta dubbdäck!" skulle jag vilja ha på familjens båda bilar.

Varför? Läs intervjun jag gav till Svensk Åkeritidning idag om masskrockarna på Tranarpsbron i tisdags, eller se en kompaktare motivation nedan.

Alla som tagit körkort i Sverige känner till 3-sekundersregeln. Tyvärr känner få till att den regeln inte räcker till på svår halka så som polerad is eller såphal svartis. Tänk dig att du kör en bil med odubbade däck eller en tung lastbil/buss. Du följer i knappt 30 km/tim och med 3 s tidlucka en personbil med dubbdäck i bra skick. Om den dubbade bilen plötsligt bromsar hårt, då kommer du ofelbart att köra in i bakdelen på den (eller tvingas lämna körfältet).

Antagligen kör båda fordon fortare än 30 km/tim när förbilen börjar bromsa. Då blir krocken ännu hårdare. Lösningen är att efterbilen måste hålla större tidlucka än 3 sekunder, om den har avsevärt sämre bromsfriktion på isen än vad förbilen med dubbdäck har. Se diagram nedan eller i originalversion på Bildrullen.se.

Idén med en bakrutedekal med denna typ av budskap är antagligen inte ny. Men oavsett originalitet så vill jag gärna ha en sådan dekal iallafall. För säkerhetens skull.

Först. Snabbast. Hakkapeliitta. Idag betydde Hakkapeliitta "snabbast inbromsning till stillastående". Du som kör på Hakkapeliitta 7; snegla gärna lite i backspegeln när du bromsar, så du ser om du blir upphunnen av odubbad som inte får stopp alls lika snabbt. I så fall kanske du kan rädda sitautionen genom att lätta på bromsen?

Kör med insidan,

Johan