Hakka7 bra MOT vattenplaning + Risk för Svarthalka/Svartis i Skåne

Hakka7 bra MOT vattenplaning + Risk för Svarthalka/Svartis i SkåneDe senaste dagarna har det regnat rejält här i Malmö - Lund området, så periodvis har det stått mycket vatten på vägarna. I regnet och mörkret på morgonen eller kvällen, på väg till jobb, har det varit svårt att se de stora vatten samlingarna/pölarna. Inte förrän jag har sett att det står en till två meter höga vattenkaskader från den framförvarande bilen,  kan man upptäcka de stora vatten samlingarna/pölarna.

Trots en rimlig hastighet har jag märkt att bilen har planat något på de stora vatten samlingarna/pölarna. MEN! Det har känts helt odramatiskt, de alldeles utmärkta
Nokian Hakkapelita 7 däcken har lett bort vattnet så snabbt att bilen har känts kurs-stabil.
Framänden/Styrningen har känts stadig och bakänden har INTE förflyttat sig i sidled, naturligtvis förutsatt att man släpper lite på gasen. Dessa däcken känns bättre mot vattenplaning än vissa sommardäck som jag har kört med. Nokian Hakkapelita 7 däcken är såpass bra MOT vattenplaning att man riskerar att bli övermodig och inte slå av på hastigheten när det finns risk för vattenplaning.

All denna väta på Skånes vägar och sjunkande temperaturer gör att SMHI har gått ut med en klass 1 Varning om risk för Svarthalka/Svartis i Skåne, så kör försiktigt.

För inte ens världens bästa däck, kan ersätta den viktigaste säkerhetsfaktorn - förarens omdöme. Om föraren överskattar sin egen förmåga och överskrider gränserna för fysikens lagar - då går det illa.

http://sverigesradio.se/sida/trafik.aspx?programid=2855http://sverigesradio.se/sida/vader.aspx?programid=207http://trafikinfo.trafikverket.se/litmenu/litmenu.htm#id=360http://trafikinfo.trafikverket.se/litmenu/litmenu.htm#id=310 http://trafikinfo.trafikverket.se/litmenu/litmenu.htm#id=100
comments powered by Disqus