Grus i maskineriet [bilder]

En liten detalj som jag lagt märke till är att visst smågrus har en tendens att fastna i mönstren på däcken. Det gäller mindre stenar, som är av en specifik diameter.De sätter sig i däcken men oftast är det bara några fåtal så det har förstås inte någon praktisk betydelse.


Men ibland har jag sett att det suttit en hel del stenar kvar i mönstret.
Det händer förstås på alla däck men Rotiiva har ju faktiskt ett specialdesignat mönster som skall göra att stenar automatiskt hoppar lös, stenavvisare kallar Nokian det. Det fungerar kanske inte precis alltid men sannolikt skulle det vara fler stenar om inte denna funktion fanns.


Bilden visar tydligt stenavvisarna som små ribbor i mönstret.

För övrigt måste jag säga att jag är mycket nöjd med däcket så här långt efter att nästan hela sommaren och delar av våren rullat runt på Rotiiva. Halvtidsomdömet för Rotiiva AT kan just nu, mycket kort, summeras med två meningar:

+ Överraskande tyst i högre farter
- Sanden på badstranden packar igen mönstret

Mer om däcken kommer förstås längre fram i höst.
Det jag är mindre nöjd med är också att jag inte hunnit testa dem så mycket i mer varierande väglag som jag skulle velat göra. Det skrev jag ju om lite grann tidigare.
Under hösten och närmare vintern så kan man ju vänta sig lite mer dramatiskt väglag och då tror jag Rotiiva kommer att få jobba lite hårdare.