Gott om snö i vinter

Det har hittills i vinter kommit gott om snö här i Kiruna. Mer än jag kan minnas att det brukat göra på den här tiden annars. Det här blir min 4:e vinter i det huset jag bor i. Vanligtvis har jag brukat skotta garagetaket en gång per vinter oftast närmare våren. Nu var det redan så mycket snö, som det inte annars brukar samlas där under en hel vinter, så jag tänkte lika bra att skotta taket redan nu och gjorde det i helgen som var. Snö djupet var nu ca 70 cm där uppe, men det är ingen siffra som man bör jämföra någon rättvis snömängd på då all snö som fallit inte behöver ha lagt sig uppe på garagetaket då det ofta kan blåsa lite lätt och landa på en lägre höjd istället. Sen får man tänka på att den snö som nu låg där har sjunkt ihop lite speciellt då termometern vart över på plusgrader en sväng här tidigare. Vanligtvis närmare våren när det ännu är kalla nätter ute men solen kommit fram om dagarna, har det uppskattningsvis brukat vara omkring 50- 60 cm, men då har det säkerligen hunnit sjunka ihop lite mer än som nu. Det blev lite snö att skotta alltså och 5 timmar tog det innan det var färdigt och man hade fått bort snön som täckte nästan hela uppfarten också men till gården hade man som tur traktor till sin hjälp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så från ett snörikt Kiruna är det bra testförhållanden för vinterdäck. Lång vinterväglags säsong och kallt även om temperatuerna varierar endel. Har vart nedåt -30 hemma, -35 bara inom en mil utanför Kiruna och i skrivande stund är det -7 grader här. Kiruna är även populärt för endel bil och maskin tillverkare att utföra vintertester på, även om Arvidsjaur och Arjeplog verkar vara mest populärt för biltester för tillverkarna.

 

Igår har man vart och kört lite som vanligt i stan. Fram och tillbaks, både till höger och vänster. Start och stopp i korsningar. Upp och ned för backar. Endel dåligt plogade smala vägar där snön kan kännas orolig närmare kanterna och vara sladdrig för att det inte trampats till ordentligt. Endel dåligt plogade mer trafikerade vägar där snön trampats ned och blivit hård och gropigt. Men även lite slätt och nyhyvlat vilket ändå var lite överaskande, för igår har de vart och hyvlat, tagit ned 5 cm här på vägen in till kvarteret t.ex. Sen blir det ofta lite 70 väg då jag bor nära E10:an och har 5 km efter den upp till stan, eller genom industriområdet som kan bli närmare beroende på vart man ska.

Så igår blev det något ärende, förbi en vän på kaffe. Till gymmet, sen till em skift på jobbet.