Gotland och Fårö del 3 [bilder]

Efter Kutens Bensin bar det av vidare upp mot Sudersand, till kilometervis med finkorning sand, längs det som brukar klassas som en av Sveriges finaste sandstränder.

Om man nu håller med om att Fårö fortfarande ligger i Sverige. Något som tydligen inte fåröborna tycker. När en fåröbo skall åka till fastlandet så ryktas det nämligen att han brukar säga att han skall "åka till Sverige".

Det är roligt med kul glass. Till skillnad mot kulglass som inte är så kul.

Om man kan leva med att inte se solnedgångarna i havet, som man gör på den västra sidan av Gotland, så har man nog den fulla behållningen av Sudersand: långgrunt, varmt i vattnet, en enskild plats för sig själv på stranden eller bland kokosoljedoftande strandraggare, det är bara att välja. Sanddynerna är långa och har plats för hela stockholm innerstads hipsterelit och lite till.

Ledsnar man sedan på strandlivet åker man bara lite mer västerut på ön så blir genast landskapet mer dramatiskt. Inte lika lummigt, utan mer kargt, stenigt och vindpinat.


Här finns de bästa raukområdena och bilvägen sträcker sig längs gamla fiskeläger precis vid kustremsan.

Ett ställe som jag inte tidigare besökt men väl läst om i alla trendmagasin är Furillen. Det ligger visserligen inte på Fårö men precis i närheten när man ändå är i norra delen av Gotland.
Hur beskriver man då bäst Furillen, som är ett gammalt kalkbrott och en industriplats från en svunnen tid?


Kargt, tomt, tyst, ensamt, öde är en bra början. Låter inte så trevlig, eller?
Faktum är, att hade platsen legat i någon annan del av landet, kanske i närheten av en storstad så hade det också varit en sådan plats dit få begett sig frivilligt på sin lediga tid.


Nu är det istället en omskriven rekreationsanläggning för kropp och själ, en minimalistisk uppbyggnad i ett lika sparsmakat landskap och gammalt industriområde. En plats där stressade storstadsmänniskor är beredda att betala ansenliga summor pengar för att inhämta lugn, vila och god mat.

Vi stannade inte själva här för natten utan åkte snart tillbaka mot centrala Visby och Wisby Hotell för att lite senare inta en middag på Furillens välrenommerade systerkrog, 50 Kvadrat.