Gammalt gummi är oftast inget bra gummi [bilder]

Ikväll roade jag mig med att ta itu med tvättmaskinen som en längre tid stått trasig inne på toaletten i vår lägenhet.
Eller roade och roade, mer av ett nödvändigt ont kanske. Felsymptomen var att när man startar ett program för tvätt så spolar maskinen in vatten, precis som den ska, i början av programmet. Problemet är bara att vattnet inte slutar att spola, vilket får till följd att maskinen flödar över och programmet aldrig kommer vidare.

Så, min första misstanke var förstås att någonting hade hänt med någon lägesgivare för vattennivån som skall se till att slå av magnetventilen där det inkommande vattnet ansluts.

Sagt och gjort, bara öppna maskinens sidoplåtar och börja leta. Ganska snart hittade jag också felkällan. Det sitter ingen klassisk nivåbrytare här, utan en liten plastbox kommunicerar med tvättrumman, där vattnet fylls upp, där det i sin tur löper vidare en liten gummislang som går till en tryckvakt. När vattennivån höjs, höjs således trycket på ett gummimembran inne i tryckvakten och en brytare triggas och ser till att magnetventilen stoppar vattenflödet.

Nu verkar det inte bättre än att åldern har tagit ut sin rätt för det stackars gummimembranet och därför vill inte tvättmaskinen fungera som jag vill längre. Det hjälpte inte heller att trimma på de justerskruvar som fanns på tryckvakten. Bara att inse att gummi är en färskvara och enheten måste bytas ut.

Det hela ovanstående kan tyckas komplicerat för en ointresserad och oerfaren inom elektronik och mekanik men kom då också ihåg att ett vanligt bildäck, också med en huvudbeståndsdel av gummi, också är en komplicerad mackapär. Och allra helst, kom ihåg att gummit i ett bildäck är lika mycket färskvara som i en tryckvakt till en tvättmaskin.
Hela tvättmaskinen, inte bara tryckvakten, står nu nere i återvinningsrummet i källaren. Nya delar kostar mer än en ny eller bättre begagnad maskin. Bara att inse att tillverkarna gjort att vi lever i ett konsumtionssamhälle idag.

Rullar du runt på gamla bildäck så ska du snarast skicka dem samma väg som min tvättmaskin. Det gäller oavsett om det står Nokian eller något annat på dem.
Gummi är som sagt en färskvara och i bilen handlar det om att behålla livet, inte om att få rena kläder.