Frosthalka

SMHI varnade för frosthalka 05.30 i morse när jag satte mig i bilen. Det glittrade fint på vägen, men den kändes inte alls som vid svarthalka, och däcket presterade utan invändningar från mig som förare. Nog var det halt alltid, det kändes vid start och inbromsningar, men det sladdade inte till.

För att definiera. Svarthalka är enligt det språkliga bruket där jag bor samma sak som Glattis (http://sv.wikipedia.org/wiki/Glattis ) och frosthalka är när det är halt, men det syns som en vit beläggning på vägen, ungefär som frost på en gräsmatta.

Dubbarna börjar jag bli tveksam till kvaliteten på. Jag försökte ta ett kort på en som var trasig, men det blev inga bra kort, så jag ska försöka tvätta av däcket igen för att ta om kortet. Däremot tvivlar jag på att alla dubbar kommer att sitta kvar innan vintersäsongen är över i slutet på april och sommardäcken åker fram. Runt många dubb ser det ut som på bilden, och dubben går att "vicka på", precis som om den är lös i sin håla. Inte att trycka ut och in alltså, utan i sidled. Detta går knappt att göra på de dubb som inte har dessa skador i infästningarna. Dessutom har jag noterat att några dubb, kanske 10%, är intryckta och sticker knappt alls utanför gummit.

comments powered by Disqus