Frost på vägarna och lufttryck kontrollerat

Frostiga vägar, det har varit väldigt kallt i natt. Frosthalka utfärdad från SMHI. I natt ska det komma snö, och det ska fortsätta till arla onsdag! Bra, då får jag köra på lite nyare underlag och känna av hur däcken presterar på detta.

Jag var nyss och kollade lufttrycken i däcken. Vianor hade pumpat i 2.1 bar i alla fyra däck, och enligt Renaults rekommendationer ska det vara 2.3 bar fram och 2.0 bar bak på min bil. Trycket justerat och egentligen borde jag göra en fyrhjulsinställning för att se så att toe in/out och camber/caster är rätt, annars kan man anta felaktigt att det kan bero på däcken att bilen inte "uppför sig" när det är halt.

Det borde nästan vara ett krav från Nokian att fyrhjulsinställning ska göras, eller i alla fall ha gjorts relativt nyligen, annars kan däcken slitas fel. Det kan även vara en bra idé att kolla hjullagren så att inte de kärvar, för om det blir halt så kan det kännas som om bilen sladdar till när hjulet inte rullar som det ska.

Kör försiktigt, anpassa farten efter väglaget. Nokian Hakkapeliitta kanske gör Dig "Först. Snabbast. Hakkapeliitta.", men du kan aldrig räkna med att dina medtrafikanter har bra däck på bilen. Eller som min far brukade säga när jag tog körkort "Räkna alltid med att alla andra i trafiken är idi*ter."

comments powered by Disqus