Från vinterhalka till sandstorm

Vinterns irritationsmoment relaterat till bilkörningen har varken varit den undermåliga halkbekämpningen, de eviga stockholmsköerna eller ens andra bilisters bilkörning. Nej, det har snarare varit något så banalt som den där varningen på instrumentpanelen för däckservicen - trots att jag har helt nya Hakka 8. Som jag tidigare berättat om så är inte mina däcktryckssensorer helt kompatibla med Mitsubishi Outlander PHEV. Det går helt enkelt inte att stänga av varningen i bilens system. Ny teknik, som i detta fall syftar till att uppnå någonting gott genom minskade utsläpp och slitage genom att varna för ett för lågt däcktryck, men som bara blir ett irritationsmoment, är något som leverantörer bara kan bli bättre på. Att man hos Mitsubishi inte bara lägger in en ny programvara i bilen, som låter dig ta bort detta eviga varnande och pipande om trasiga sensorer, det är för mig en gåta.
Om man i Sverige kan bli lite lätt irriterad över såväl pipande varningssignaler, eftermiddagsrusning, som blockerande trafik, så kan man inte annat än bli lite road över den i Mali. Särsklit när trafikstockningen i sig själv består av en hord med djur av något slag, getter eller kor är väl vanligast.


Tillsammans med den övriga fordonstrafiken blir det en exotisk upplevelse och trots att jag jobbat i många annorlunda länder så tycker jag alltid att det är något av ett skådespel att vistas i utländsk trafik.
Jag är nyligen hemkommen från en tjänsteresa i Mali, där jag jobbat inom ramen för Sveriges bidrag till FN-insatsen, MINUSMA. Jag har, som bilden nedan bevisar, också noterat att svenska Försvarsmakten kör Nokian på sina tunga fordon.


Nokian är faktiskt mycket stora inom segmentet tunga däck. Det blir en lite annan nisch, annorlunda mot saltade landsvägar och trängselskatter. Faktiskt finns också Hakkapeliitta på den tunga sidan. Kolla in avdelningen här.
Och det är inte bara på personbilssidan som Hakka har världsrekordet på is, särskilt kan väl nämnas det som sattes av rallyvärldsmästaren Juha Kankkunen. Med en traktor. Läs mer och se filmen här

Själv är jag inte helt säker på hur Nokians marknadsandelar för tunga däck ser ut på den lokala marknaden i Mali men någon från Nokians marknadsavdelning får gärna höra av sig till mig i den frågan så skall jag komma med ett bättre besked här.

Den värsta av vintern under februari månad slapp jag alltså i och med att jag befunnit mig i både Timbuktu och Bamako. Att en dag få ställa sig på Timbuktus flygplats, det trodde man inte när man läste Kalle Anka som liten.

Nu läser jag själv Kalle Anka för mina barn och jag kan säga att de blev väldigt förvånade och glada när de fick höra mig läsa om Kalle som skulle till samma exotiska plats som pappa varit på.
Timbuktu, den mytomspuna ökenstaden, är väl kanske inte så spännande egentligen, utan varje dag är en orgie i hetta, torr luft och sand som sätter sig överallt. Att köra runt i sanden kan vara både kul och besvärligt. Kul så länge man tar sig fram i den tunna, extremt finkorniga saharasanden. Sedan bara jobbigt. Då gäller det att vara utrustad med rätt däck.