Från sommardäck till snöstorm

Den ena vintern blir aldrig den andra lik. Det kan låta klyschigt men 2012 kom vintern ganska tidigt. I år har vi haft en barmarksbetonad höst och vinter men relativt höga temperaturer. Förvisso lika mörk som alltid men torrt och inte speciellt kallt.

Nu funderar många ute i landet på vad jag svamlar om, eftersom det naturligtvis har varierat kraftigt beroende på var i landet man bor.
Men i detta fall pratar jag om stockholmstrakten. Och det är här det brukar vara som mest dramatiskt. Inte för att vädret är speciellt mer dramatiskt här än någon annanstans i landet, utan för att det blir sådan panik, alltså P-A-N-I-K, så fort det kommer lite snö.

Däckbytarhelg i november.

Själv lade jag på mina Hakka R på båda bilarna för ett par veckor sedan, väl i god tid men senare än brukligt. Efter en vecka hade jag redan avverkat hundra mil på vinterdäck men det som slog mig redan efter några kilometer - och det var en av anledningarna till att jag väntade in i det sista men att lägga på vinterhjulen - var den märkbart förändrade prestandan.
Efter att ha rullat hela sommaren med mina Hakka Blue, fasta och fina, trygga mot varm asfalt, kändes de extremt mjuka Hakka R ovant mot asfalten. Den första kurvan sätter hela bilen i gungning. Känns det som. Så är det naturligtvis inte men när man är van att greppet sitter, blir det ovant med ett par vinterdäck, inte alls gjorda för +12 grader torr asfalt. Det blir helt enkelt en väldigt stor skillnad i väghållningen på bilen.

Däck är en kompromiss, det vet alla som håller på med däck. Man ska välja däcken efter väglag och säsong. Men då det ofta talas högt om vikten att byta däck i tid för att möta halkan och snön, talas det sällan om att att inte byta för tidigt. Här försämras väghållningen uppenbart när jag en varm novemberdag kör omkring på några av de absolut bästa dubbfria vinterdäcken, Hakkapeliitta R, på barmark. Dagen efter kan de vara räddaren i kurvan eller snömodden.

Inge har väl förresten missat veckans vädersnackis, fredagens annalkande oväder? Själv rustar jag mig genom att välja pick up, fyrhjulsdrift och Hakkapeliitta R på fredag när jag ska ut och köra i Mälardalen. Man vet aldrig vilken situation man hamnar i.