Expertråd för däckköp

När det är dags att köpa nya däck så borde man utöver priset även tänka efter vilka behov däcken ska uppfylla. Med andra ord, var när och i vilka hastigheter man kommer att köra med däcken. Utöver egna behov är det också värt att bestämma hur höga krav du vill ställa för dina däck och vilka egenskaper du främst vill ha.

Valet av däck beror bland annat på om de ska ge goda köregenskaper i högre hastigheter eller om det räcker att de har lågt däckljud och ger goda köregenskaper både på torra och våta vägar. Ett allmänt råd är att välja däck i dimensionen som biltillverkaren rekommenderar, vanligtvis anger man fyra eller fem dimensioner och av dem ska bilägaren välja däck som bäst motsvarar de krav och behov som man ställer för däck. Vid köp av vinterdäck ska du dessutom bestämma om du ska ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck.

Läs noga däcktester på motortidningar


En bra hjälp vid däckköp är däcktester som dags- och motortidningar gör. Även på webben finns tips om däck och många tidningar gör också intervjuer med däckexperter. Det är värt att läsa däcktester som motortidningar gör eftersom de är relativt pålitliga. Du ska dock inte blint köpa testvinnare eftersom de totalt sett kan ha andra goda egenskaper än de som passar bäst för dina behov. Istället ska du titta närmare på resultaten i de deltester som är viktiga i de förhållanden där du kör mest. På det sättet kan du även bättre värdera däckens olika egenskaper och det är enklare att välja däck som har fått höga poäng i deltester som är viktiga för dig. Om du till exempel anser att vinterdäck ska vara mer säkra på isiga vägar, men inte behöver vara så tysta som möjligt så ska du välja dubbdäck istället för dubbfria vinterdäck.

När du läser motortidningarnas däcktester ska du även komma ihåg att de testar däck under en relativ kort tid och att de testar bara ett fåtal däck. Exempelvis vinterdäck testas normalt under cirka en vecka och testerna görs med samma bilmodeller oavsett vädret. Därför är däcktillverkarnas egna tester mer pålitliga eftersom de testar sina däck under betydligt längre tid, ofta under en hel vinter, och i tester används olika bilmodeller och de görs i varierande förhållanden som förekommer under en vinter. På det sättet blir testresultaten mer exakta.

Däck för dina personliga behov


Hos en däckverkstad ska man utöver bilens märke och modell ange tillverkarens rekommendationer när det gäller däckdimension samt hur och i vilka förhållanden man mest använder bilen. På det sättet kan däckverkstaden avgöra ifall du behöver däck för höga hastigheter eller till exempel för familjebruk, då säkra och komfortabla köregenskaper är de viktigaste egenskaperna. Vid köp av exempelvis sommardäck är det också viktigt att bestämma om man huvudsakligen kommer att köra i sitt eget land eller om man även kommer att köra på tyska motorvägar i 250 km/h.

När däckverkstaden har fått alla dessa uppgifter kan den erbjuda ett antal olika alternativ och det blir lättare att välja de däck som passar bäst för dina behov. Det gäller ändå att vara uppmärksam, speciellt om du tänker köpa dina däck på en webbutik. Vid köp av exempelvis dubbfria vinterdäck på en webbutik gör man ofta felet att man glömmer kolla om däcken är utvecklade för krävande nordiska förhållanden eller för mildare centraleuropeiska vinterförhållanden. Det är säkraste att välja däck som passar för ditt körsätt och för dina behov samt att däcken är utvecklade för förhållanden i ditt land.

comments powered by Disqus