Experterna rekommenderar dubbat

Vinterns halka drabbar inte bara biltrafiken. På många håll i landet rapporterar sjukvården om att de utlöst handlingsplaner mot halkolyckor och satt in extra resurser på akutmottagningar och ortopedavdelningar för att ta hand om alla halkskadade forgängare och vintercyklister. Dessa extra resurser skapas genom att t ex ställa in planerade operationer, vilket medför att svallvågor efter snöoväder och halkdygn fortsätter lång tid inne på sjukhusen. Södersjukhuset i Stockholm agerar förebyggande mot problemet, genom att tillhandahålla en egenutvecklad app för smartphones; "Halkvarningen".I Umeå tipsar ortopedteknikern Stefan Åberg om att välja dubbade skor för att minska halkrisken.

Dubb gör skillnad redan i promenadfart. Dubb gör också skillnad för oss bilister som färdas i landsvägsfart. Av fjolårets dödliga sladdolyckor skedde 80 % på tunn is. En av flera viktiga aspekter för risken att skadas svårt i en olycka är bromssträckan. Denna artikel av prof Lennart Strandberg visar att odubbade vinterdäck kan kräva dubbelt så lång bromssträcka redan vid hårdpackad snö, om den inte ruggats upp av dubbdäck. På tunn is kan skillnaden med dubb bli ännu större.Detta utlåtande från VTI-experterna Mattias Hjort och Olle Nordström till Trafikverket visar bl a att en ännu viktigare säkerhetsegenskap är däckets styrfriktion. De skriver också att antisladdsystem ESP minskar risken för sladd dramatiskt på underlag i friktionsområdet 0,5 till 0,2, vilket motsvarar en spännvidd från våt slät asfalt till normal vintervägsfriktion. Men påpekar experterna; "

med friktion mellan 0,1 och 0,05 som kan fås med dubbfria däck eller dubbdäck med litet utstick på våt is (underkylt regn) har ESP liten effekt. Här är bra dubbdäck (utstick 1-2 mm) enda lösningen för möjlighet till säker körning

."

VTI´s experter rekommenderar att bilägaren väljer bil med ESP samt dubbdäck

och avrundar utlåtandet till Trafikverket med dessa kloka ord: "

Utöver säkerhetsvinster för den förare som använder dubbdäck, finns också en positiv effekt för andra bilister då dubbdäckanvändning medför att hala ispartier på vägarna snabbt ruggas upp

."

Passar också på att länka till tre körtips i halkan. För egen del har jag undvikit flera "sladd-krockar" genom att med omdöme styra emot sladden, släppa bromsen, frikoppla och använda allt väggrepp till styrning. Vad som är bra agerande varierar med situation och fordon; låsningsfria bromsar, antisladd, fram- eller bakhjulsdrift osv. Bäst är såklart att köra med så god marginal att man aldrig hamnar i knepiga situationer. Men ibland har man ju inte väntat sig sånt som 10 cm tjock saltmodd bakom en husknut i stan där redan 15-20 km/tim var för mycket trots kanonbra däck och bil.

Först. Snabbast. Hakkapeliitta

. Idag vill jag att du i denna slogan från Nokian utläser "Hakkapeliitta" som "Hakkapeliitta 7 dubbdäck och allra helst monterade på en bil med antisladdsystem". Enligt utlåtandet från VTI´s experter ökar vi alla på det sättet chansen att komma fram både säkert och snabbt; du, jag och våra passagerare.

Kör med insidan,

Johan