En snörik vinter och en tidig julklapp [bilder]

Utan att ha tittat i statistiska data så skulle jag vilja påstå att ostkusten nu har lika mycket snö som vi vid mars hade för två och tre år sedan. Och de åren var ju särdeles snörika. Så det är grundat för en ännu snörikare vinter i år. Snömängden varierar också stort mellan Stockholms city och skärgården. Om man nu ens kan kalla den där brunsvarta saltgeggan som ligger i innerstaden för snö.


Som tidig julklapp till mig själv så slog jag också till och beställde en ny bil. Det blev en Volkswagen Passat med diverse extrautrustning. Nya bilar brukar levereras med standarddäck som tillverkaren rekommenderar och där är det sällan valfrihet. Vinterhjul är ju alltid extrautrustning och där brukar man kunna välja, men det måste jag göra först när bilen kommer och det brukar vara minst två månaders leveranstid på nya bilar, så vi får väl se hur mycket vinter det är kvar då.
Som väldigt många andra förare som vant sig vid fyrhjulsdrift är det förstås svårt att frångå denna princip och således blev också den nya bilen en 4motion, VW:s omskrivning för AWD.

Och på tal om däck så har det varit mycket köra omkring på snömoddigt underlag när man kommer in på de lite mindre vägarna. Eftersom jag ju kör Nokians odubbade däck så gäller det till att mönstren kan hålla sig fri från snömodden och greppa mot underlaget när det inte finns några dubbar som kan trycka sig genom snön och mot underlaget. Det här är nu en vanlig syn på däcken:

Det vore nu kul, att mitt under säsongen, prova att byta till ett par dubbade däck på min bil för att se vilken skillnad det skulle göra.