En ny sommar väntar och nya däck därtill

Min frånvaro från bloggen den senaste tiden har en naturlig förklaring. Jag har under vintern varit i Filippinerna och jobbat med katastrofarbetet efter tyfonen och befunnit mig så långt ifrån svensk vinter som man kan komma. Nu är jag i alla fall tillbaka i Sverige och har en spännande historia med mig tillbaka och den har jag tänkt att berätta lite mer om här framöver.

Barn och däck i Filippinerna.

Men en annan mycket spännande grej som hänt är att jag blivit erbjuden att testa valfria Nokian sommardäck. Det var självklart glädjande nyheter eftersom jag fortfarande inte är helt renlärig när det gäller däckfabrikat till fordonsflottan.
Valfrihet är ju oftast något positivt men ibland kanske lite bekymmersamt just för att man ju alltid vill göra det bästa valet.
Till att börja med finns det en uppsjö däck från Nokians produktfamilj att välja bland men om vi räknar bort specialdäck för tunga fordon, lastbilar och så vidare så kommer vi ned på i alla fall sex olika däck som kan bli aktuella.
http://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/Då jag på min Passat redan rullar runt på Hakka Blue och de bara gått en sommarsäsong hittills så ser jag det största behovet av nya sommardäck på min L200. Dessa är originaldäck som levererats med bilen, ett par Michelin Cross Terrain som, eftersom bilen är tillverkad i Asien, är tillverkade i Thailand. Nu rullar de in på tredje sommaren och även om de förstås inte är helt utslitna så är det ett mycket bra läge att byta upp sig.
Genast har jag gjort valet lite enklare. Nu finns det egentligen tre däck som jag kan välja på eftersom Hakka Black-Blue-Green-serien är tilltänkta för vanliga personbilar och min bil är mer att betrakta som SUV eller lätt lastbil.

Valen här blir således Hakka SUV, Hakka SUV Z och Rotiiva AT.
Snart så blir valet ännu enklare eftersom om man tittar på dimensionerna så finns inte Hakka SUV Z i de dimensioner som jag vill ha.
Z SUV är ett däck för större, högpresterande stadsjeepar och hade kanske ändå inte varit optimalt för min bil.
Hakka SUV eller Rotiiva då, vilket passar mig bäst? Ja, här börjar ju ångesten inför valet.
Hakka SUV är mer av ett landsvägsdäck med "snällare" mönster. Rotiiva är ett mer terränganpassat däck, vilket naturligtvis direkt syns på mönstret.


Min vana trogen fortsätter jag med researchen som jag alltid gör inför mina val. Men så kommer jag då till punkten där varken produktreklam eller forum på internet tar mig vidare.
Dags att kontakta tillverkaren direkt! Jag skickar ett mejl till produktchefen på Nokian i Sverige, Anders Jansson.
Ganska snart ringer han upp mig och reder ut det mesta av mitt huvudbry. Jag har sagt det förr och säger det igen, vilken utomordentlig service! På varje ordentligt företag kan man ge sig den på att det finns någon som är superexpert på sitt företags produkter.
Nu ska jag väl kanske inte uppmana alla läsare av denna blogg att ringa upp Anders dagarna i ända för att diskutera däck, det kan bli en hög arbetsbelasting för honom. Nokian har ju faktiskt en vanlig kundservice som kan svara på måna av de frågor man kan ha. Men de gånger det inte räcker till är det suveränt att komma i kontakt med en sådan person som hjälper en.

Åter till själva kärnfrågan då: däcken. Om jag lite kort skall sammanfatta vad Anders sa så är Rotiivan ett mer tåligt och robust allrounddäck jämfört med Hakka SUV, samtidigt som det klarar sig väl ända fram till vinterdäcksdatumet på hösten men det ger samtidigt något sämre egenskaper vad gäller prestanda då man pressar bilen lite hårdare.

Han nämnde också att Rotiivan varit lite av en doldis som fler börjat få upp ögonen för och flera testare och journalister hade uttryckt förvåning över dess oväntat fina egenskaper.
Rotiivans tålighet har man faktiskt byggt upp med kunskaper från skogsmaskinsindustrin, där skärtålighet är en viktig egenskap. Gummiblandningen i Rotiivan gör att däcket inte skär upp sig själv om man t ex råkar få en reva i det.
Jag fick också reda på lite intressant information angående klassning av vinterdäck som M+S-däck här i Europa/Norden jämfört med Nordamerika. Rotiivan är t ex inte klassad som M+S här medans det är det i USA.
Men sedan är det ju det där med terrängegenskaper, hur ofta behöver man det egentligen? Jag kör ju mest på landsväg. Så ett Hakka SUV är ur den synvinkeln att föredra.

Jag är nu i alla fall, efter överläggningar med Anders, nästan helt säker på vilket däck jag vill testa. Svaret kommer i nästa inlägg.