En äventyrsresa på Island

För en tid sedan besökte jag Island i samband med ett jobb och passade också på att stanna till några extra dagar. För alla som inte har varit på Island så kan jag berätta att de flesta av de sagolikt beskrivna myterna om en dramatiskt och omväxlande natur, ibland likt ett kargt månlandskap och ibland med magnifika fjäll, berg och dalar är sanna.

Lika sann är myten om att Reykjavik är en stad med ett koncentrerat och intensivt nattliv under helgkvällarna. Reykjavik är i sann nordisk anda väldigt modern med butiker fulla av smakfull design, kläder och modemedvetenhet. Har man varit i nordens övriga huvudstäder känner man igen sig men allting är mer koncentrerat här. Turismen märks tydligt, nästan övertydligt.

Det går inte att röra sig i centrum utan att stöta på annat än icke islänningar, oavsett om du går in i en klädaffär eller på en bar.
Turismen märks också lika tydligt när man kommer ut på landsbygden, kanske än mer tydligt där. Vägnätet är naturligtvis något begränsat, om än inte särskilt dåligt där det väl finns. Men i och med att vägarna, från i alla fall Reykjavik, leder i riktning mot sevärdheterna så tenderar alla att mötas längs samma ställen på landsbygden.

Att som nordbo komma hit och sätta sig i en bil vintertid innebär kanske ingen större överraskning. Det är vinter och snö på Island med. Man får anpassa farten och körstilen, välja en bil med rätt egenskaper och se till att planera lite. Själv hyrde jag en mindre bil men förstås med fyrhjulsdrift. Hyr man bil så får man naturligtvis också alltid nya och oftast bra däck, även om det kanske inte är något som man kör ut i terrängen med.

Att väglag och väder kan skifta snabbt märks direkt. Från Reykjaviks nästan grådassiga vinter nere vid havet till snödrev på kalfjället, bara efter någon timmes körning. Vi är flera "utbölingar" som ska ut och köra den här dagen mot de klassiska turistmålen långs ”The golden circle”. Det uppstår snart en karavan av bilar som ligger och tågar fram i strax under lagstadgad hastighet.

De flesta är uppenbart hyrbilar. En och annan riktigt stor fyrhjulsdriven SUV med gigantiska däck från något lokalt äventyrsföretag och någon turistbuss förekommer också. Jag kommer efter en tids körning i ett fint vinterlandskap fram till en plats där en bil precis har kört i diket. Självklart stannar man och ser om det är något som man kan hjälpa till med och vi blir snart en hel grupp bilister som samlats längs vägområdet. Inga personskador så vi koncentrerar oss på att försöka hitta ett sätt att få upp bilen ur diket. Ingen av oss har dock bogserlinor i sina hyrbilar men när vi alla står och kliar oss som mest i huvudet, kommer en av de lokala naturbevakarna i en rejäl terränglastbil till undsättning. Dags för avfärd och låta proffsen göra jobbet med andra ord.
I detta fall var det en grupp norrmän som kört av vägen. Norrmän borde kunna köra i snö kan tyckas men en olycka kan hända även den bäste. Längs vidare färden blir snödreven efter vägen mer omfattande och snart är vi en hel fordonskaravan som plogar sig genom all snö som drivit in i det helt vegetationsbefriade landskapet. Strax framför mig stannar så karavanen. Någon sitter fast. Bara ut igen och fråga om någon hjälp behövs. Denna gång är det inte några nordiska grannar som kört fast utan en grupp japaner. Engelskan är lite sådär hos gruppen men jag förstår i alla fall att föraren aldrig har kört i snö förut. Han verkar mer bekymrad om hur man gör än det faktum att han är fastkörd.

En svensk man från en annan bil hoppar också ut och ber om att få hjälpa till och tar över japanens förarplats i hyrbilen. ”Jag har kört i snö i 40 år” säger han. Men rätt gaspådrag och tvåans växel kommer han ur snövallen utan större problem.
Färden kan nu gå vidare och eftersom jag själv älskar jag att köra i rejält vinterväglag mer än själva vintern i sig så kanske det räddar mig från att också hamna i någon incident.

Trots att vi är ute i ödemarken är alla de ställen vi kommer fram till, bland annat Geysir och Gullfoss, välbesökta och parkeringarna fulla. På något sätt blir det inte lika exotiskt, även om det förstås är väldigt fina naturupplevelser.

Nästa gång på Island så kanske det blir att hyra en rejälare bil för att ta sig bortom allfarvägarna på ännu mer dramatiska äventyr. På en heldag hinner man dock se ganska mycket och dessutom uppleva nattlivet i Reykjavik. Ett land väl värt en resa för den som funderar på det. Se bara till att välja en rejäl bil med ordentliga däck.