Det är inte farten som dödar, utan sättet man stannar på

Blev 25 mil landsvägskörning i väldigt dåligt vinterväglag idag med lite varierande inslag. Det har vart riktigt halt, oplogade snösträngar i mitten, snöat mycket och kraftig snörök. Folk har förstås kört i varierande fart endel sakta men många enligt hastighetsgränserna som på fina torra sommarvägar. Tycker hastighetsgränserna många gånger kan vara omotiverade låga under sommarhalvåret då inbromsningarna är säkrare och riskerna betydligt mindre. Som på endel vägar här norrut där det är lite trafik på vägarna, glest mellan ställerna och alltså inte mycket trafikanter eller folk som vistas nära vägarna.

 "Det är inte farten som dödar, utan sättet man stannar på"

.

 

Sista åren verkar de sänkt hastigheter på endel sträckor både här och runt om i sverige. Hastighetsskyltar verkar betyda mer för 0 visionen än vad vinterväglags underhållet och plogningen gör, där ska det sparas det pengar. Där vart jag anser de största riskerna finns. Ibland undrar man om 0 visionen glöms bort till vinter budgeten eller om den ens finns kvar längre ? Vägunderhållet verkar inte så prioriterat eller förebyggande på samma sätt längre. Som en vinterväglags dag som denna. Då är det även förståeligt om hastigheterna hade kunnat vara lägre vintertid. Man ska förstås inte hålla hastighetsskyltarna utan måste anpassa hastigheten och ta hänsyn till väder, väglaget och annat som gör att man kör på ett säkert sätt. Men endel verkar tycka att även trots rådande väglag ska man hålla hastighetsgränserna. Det är väl inte svårt att hålla hastigheten uppe och hålla bilen på vägen. Men när man väl ska ha stopp eller någon oförutsedd fara dyker upp finns det betydligt större risker på vinterväglag förstås. 

 "Det är inte halt förrän man bromsar eller svänger"

, som jag brukar säga.  Stoppsträckan är inte även på de bästa vinterdäcken i närheten av vad sommardäck är på sommarväglag, och dessutom möjligheten att väja för fara.

 

En riktigt bra sak är när man panikbromsar med min bil tänds varningsblinkersen. Finns säkert på många fler nyare bilar, vet att t.ex. volvo har någon sorts panikbroms varning. Att ha bra vinterdäck kan vara en bra livförsäkring. Men alla andra man möter i trafiken har dem bra vinterdäck då ? Nej det kan man inte vara så säker på. Man får helt enkelt hoppas och lita på att de anpassar sin hastighet även till det också.

 

Uppåt E10 Riksgränsen har det vart hårt väder och stängd väg idag.Hakkapeliitta 7:orna har kommit, bokat tid och får vänta till måndag för att lägga på dem. Återkommer då (=