De vanligaste reklamationerna handlar om slitage 

Sett till det totala antalet däck som produceras görs det väldigt lite reklamationer. Många av reklamationerna handlar om körkomfort och däckens ojämna slitage. Om konsumenten tror att det är något fel på däcket så kan han eller hon kontakta däckverkstaden där däcken köptes och låta dem kontrollera däcket. Om däckverkstadens experter inte kan hitta någon förklaring till felet så kan däcket skickas vidare till fabriken för kontroll. På däcktillverkarens fabrik finns maskiner som kan undersöka däcket grundligt och det är lättare att hitta felet.

Vanligaste orsak till reklamationer är slitage som ofta beror på att bilägaren inte har kontrollerat däcktrycket tillräckligt ofta. Viktigt är även att med jämna mellanrum kontrollera bilens hjulinställning. Det är vanligt att när exempelvis styrleder, spindelleder, bussningar, stötdämpare och fjädrar blir äldre så ändras bilens styrgeometri, vilket gör att däcken slits ojämnt. Antalet reklamationer som handlar rena tillverkningsfel är vanligtvis väldigt få, men när sådana kommer ska de undersökas grundligt.

Nokian Tyres strävar efter att utveckla allt mer slitstarka däck. Bland annat nya dubbdäcket Hakkapapeliitta 8 SUV har på däcksidan en gummiblandning med Aramid-fibrer som gör däcket betydligt mer slitstark, exempelvis om man råkar köra i ett djupt hål eller om däcket körs mot trottoarkanten. Men ett däck är alltid ett däck och det kommer att gå sönder om hastigheten är för hög när man kör i ett djupt hål eller mot trottoarkanten. För att skydda bilförare ger Nokian Tyres Hakka-skydd till sina nya däck. Om däcket går sönder och det inte kan repareras så får konsumenten ett nytt motsvarande däck utan kostnad. Hakka-skydd gäller ett år från inköpsdatumet, eller ner till fyra millimeters mönsterdjup.

  • Om du misstänker att däcket är skadat kontakta däckåterförsäljaren
  • Om däckåterförsäljaren inte hittar någon förklaring till skadan kan däcket skickas vidare till fabriken för vidare undersökningar
  • De flesta reklamationer handlar om komfortrelaterade saker som oftast beror på fel på bilen