Dags att beställa nya vinterdäck. Vilka ska man välja? [bild]

Som jag tidigare berättat om så har jag beställt en ny bil. Det är egentligen inte en bil som skall ersätta den som jag kör mest med idag, min L200, utan den andra bilen som är en Suzuki Grand Vitara från 2005.
Den bilen är förvisso en väldigt trevlig bil, robust och rejäl, kanske inget långfärdslok som man kör upp till Norrland med men när man har behov av att ta sig fram och dra tungt så är den suverän. Den är också i fint skick för sin ålder och jag har underhållit den väl.

Men alla bilar har sin period i ens liv och nu vill vi kunna ta oss runt i landet på lite längre resor med bra komfort och utrymme. En bil från 2005, som dessutom bygger på en modell som utvecklades flera år före det, har förstås en del övrigt att önska när det gäller säkerhet och prestanda. Det gäller ju särskilt när man har barn. Bilen saknar både krockgardiner och antispinn, något som man gärna vill se på en modern bil när man har småbarn sittande i baksätet.


Min L200 som numer rullar runt med Hakka R på vintern ska jag har kvar. Den kommer att rulla fint i många år till och den är ganska modern med krockskyddsgardiner, antispinn och framför allt en vikt på över två ton, vilket är en säkerhetshöjande åtgärd i sig. Tunga bilar klarar sig bättre i en eventuell krock än lättare bilar. Dessutom är det en bil som jag behöver med tanke på de många tuffa tag som jag behöver kunna utsätta mina bilar för.

Jag har nu handplockat ihop en Volkswagen Passat Variant med passande finesser, såväl som aktiva och passiva säkerhetssystem. Fyrhjulsdriften var förstås självklar. Har man en gång haft en bil med fyrhjulsdrift väljer man inte att krafsa runt på två hjul efter det.
Och något av det kanske viktigaste när det kommer till säkerhet är ju förstås däcken.
I det här fallet så beställs vinterdäck och fälg separat av en annan leverantör men jag har ändå frihet att påverka vilken däcktillverkare jag vill välja. Dock ingår i avtalet från min arbetsgivare att odubbade vinterdäck (av hälso- och miljöskäl) skall väljas, vilket förstås är motsägelsefullt med tanke på att hälsan är ju beroende av säkerheten. Men här är det bara att gilla läget.

Så nu återstår bara frågan vilket fabrikat. Ja, valet är inte speciellt svårt. Med erfarenhet av hur bra mina Hakkapeliitta har varit så är det valet lätt. Med stöd från de tester och undersökningar som gjorts denna vinter är valet också lätt. Och med stöd från den varumärkesimage och premiumstämpel som Nokian byggt upp under åren är valet ännu lättare. Jag vet att jag får ett av marknadens bästa däck från en tillverkare som lägger ned stora resurser på utveckling om jag köper ett däck från Nokian.

Det som talar för att man skulle välja någon av konkurrenterna är att man möjligen skulle vilja prova hur ett annat däck känns och beter sig. Priset kan också spela in men när vi ändå rör oss i premiumsegmentet (för något annat är inte aktuellt) så har några hundralappar hit eller dit mindre betydelse.

Jag satsar därför på att välja Nokian Hakkapeliitta R till min nya bil.
Hörde jag någon opponera sig?