Dag 2 - Gränsen (Bilder)

10.00 finsk tid anlände båten i Helsingfors. Kvällen innan hade vi bestämt oss för att köra lite längre norrut för att inte ta den sydligaste gränspassagen med förhoppning om att det ska vara kortare kö. Vem vet, är detta ett bra beslut eller inte. Det återstår att se. Vi valde att lämna Helsingfors med en gång för att snabbare komma till gränsen.

Väl inne i Finnland så är det bra väglag och -4,2°C Trots den lilla snön som ligger och minusgraderna så är bönderna i full gång med att plöja. Det är väl så att de måste hinna med det innan vintern.

I Kouvola stanna vi vid ett varuhus för att handla lite fika. Kan vara bra att ha något att tugga på om det blir kö vid gränsen. Vilket det säkert blir. Hoppas bara att den är kort. Här måste även däcken kontrolleras av Olof som själv har odubbade däck. Vilket han är lite bekymrad över. Han hade nämligen beställt nya däck med det blev något fel så han hade inte hunnit få dem.

Här är Olofs Land rover defender 110.

14.06 Innan vi ens når gränsen börjar kön. Sakata går det. Står för det mesta helt still. Nu funderar man över om man valde fel. Det är svårt att veta då vi inte vet hur det är vid de andra gränserna. Det känns som att det borde finnas någon med kortare kö. Skulle man kört till gränsen som låg närmast eller någon av de andra. Detta kan man ju givet vis inte veta. Det är inte så mycket mer att göra än leta reda på godsakerna vi köpte och vänta.

Efter 45min köandet så har vi kommit fram så vi ser var kön vid normala fall borde börja. Nämligen där de delar upp i olika linjer beroende på om man har varor att deklarera eller inte. Det har ju givetvis inte vi så vi väljer att köra till höger. De flesta ska till vänster eftersom de har varor att deklarera.

Väl framme vid första stopet visar vi våra pass för att sedan gå till baka till bilen. Vi har inte koll på vart vi ska ta vägen nu. Det är oreda, bilar står parkerade lite överallt och folk står i långa köer men vi vet inte varför. Utan att veta så kör vi förbi två hus där det är väldigt låga köer och passerar sedan en tredje. Även där står det en massa folk. Vi passerar en uppfälld bom och kör ut ifrån området. Detta känns för enkelt. Vi måste ha missat något. Har inte fyllt i ett enda papper och inte behövt visa ägarbeviset. Tankarna gå, har vi lyckats passera av misstag? Vi fortsätter och ser vad vi kommer. Vi kör ca 1,5km när det är en lång kö med lastbilar. Nu känns det bättre. Vi kör förbi alla lastbilar och hoppas på att vi inte ska in i samma fil som de ska. Mycket riktigt vi har en egen. Här börjar kön igen. Samma sak här, lång kö. Denna gången till ryska gränsen. Förra var i Finland och finska tullen. Väl framme så ska det fyllas i immigrationskort och import av bilen. Samt att pass och fordonshandlingar ska kontrolleras och skrivas in i systemet. Inte helt enkelt att veta vad man ska fylla i. Efter att ha fått tillbaka lapparna både en och två gånger så var de tillslut nöjda. Nu ska bara de bara kontrollera bilen innan vi får fortsätta. 16:40 var vi igenom gränspassagen. 2,5h för att passera gränsen. Detta var vi ganska nöjda med.

Inne i Ryssland så stannade vi och tankade 99 liter diesel för 3100 rubel vilket är ca 720kr, betydligt billigare än förra gången. Antagligen inte billigt då maken låg väldigt nära gränsen och det nyttjar de säkert med att ta lite extra betalt. Men jag klagar inte. Snarare att det var lite kul att tanka när det var så billigt. Nästan så man längtar till nästa gång det ska tankas. Vägarna håller bra kvalité, hyfsat lika svenska landsvägar. Även i Ryssland har vägsaltet hittat ut på vägarna.

-2,1°C vädret och vägförhållandena blev sämre i form av snö. 

Toalettbesök på en mack.

21.05 är vi framme vid hotelet i St. Petersburg. Här möter vi upp den sista bilen i sällskapet. Staffan som kör Toyota har väntat på hotellet en bra stund och funderat på om vi blev kvar i gränsen. För att folk lättare ska se "däcken";) så parkerar vi givetvis utanför hotellets entré. 

Framme på hotellet känns det skönt att det gick bra i gränsen. Vi kom trots allt in. Det hade räckt med att något papper inte var rätt så hade det bara vara att vända. Nu kan vi glömma gränsen och fokusera på Arkhangelsk som är vårt mål. Bild tagen ifrån Hotellrummet.

Nu har vi kört 104mil med däcken. Det känns bra, upplever bra fäste och lågt rullmotstånd. Frågan är om de kommer hålla i Ryssland är lite skeptisk då vi inte vet vad som kommer att vänta oss. Däcken är trots allt förstärkta vilket känns bra, vi får hoppas på det bästa.

Fortsättning:

Dag 3 - Förmiddag
comments powered by Disqus