Däck och miljö

Den största miljöpåverkan under ett däcks livscykel handlar om bränsleförbrukning. Därför har man sedan länge satsat resurser på att minska däckets rullmotstånd och på det sättet även bränsleförbrukningen. Ett däck är som en tiokampare – produktutvecklingen utvecklar däck som ska ha bästa möjliga grepp samt köregenskaper och som samtidigt ska vara så miljövänligt som möjligt.

Råvarorna spelar en viktig roll när det gäller ett däcks miljöpåverkan. Nokian Tyres har under årens lopp satsat på miljövänliga råvaror och har sedan länge i sin utveckling och tillverkning slutat använda skadliga råvaror och kemikalier som även numera är förbjudna inom EU. Användningen av skadliga oljor är nu helt förbjudna.

Lägre ljudnivå målet för utvecklingen


De höga bullervärden vid livligt trafikerade vägar och gator är en stor miljöskada som bilismen skapar. I utvecklingen av däck försöker man ständigt minimera däckljudet. I EU:s däckmärkning, som togs i bruk i höstas, är däckljudet ett av kriterierna, tillsammans med rullmotståndet och våtgreppet. Det har lett till att däcktillverkarna försöker utveckla allt tystare däck.

Med sina däckval kan även konsumenterna påverka hur miljövänliga däcken blir och hur bilkörningen påverkar miljön. Genom att välja däck med lågt rullmotstånd, utan att försämra säkerheten, kan man minska bilens bränsleförbrukning betydligt. Genom att köra ekonomisk och genom att skifta däcken fram och bak kan man öka däckens livslängd.

Vid val av nya däck är priset en av de viktigaste faktorerna för många bilister. Det är utmanande att skapa ett däck som både har lågt rullmotstånd och utmärkta säkerhetsegenskaper och för att lyckas med det krävs specialmaterial av hög kvalitet. Billiga däck klarar därför oftast av bara en av dessa egenskaper. Bra däck som både är miljövänliga och säkra är vanligtvis senaste produkter från kända däcktillverkare.

Återvinningen av däck effektivt


Utvecklingen av däck ligger i topp i Europa och ett av de största skälen till det är de ständigt återkommande däcktesten i motortidningar. Även EU:s regler styr däckutvecklingen mot allt mer miljövänlig riktning. EU har varit drivande exempelvis vad gäller begränsningen av avgasutsläpp och målen har blivit betydligt strängare under de senare åren.

För några år sedan var det fortfarande vanligt att gamla bildäck transporterades till soptippen. Finland har tillsammans med de övriga EU-länderna varit föregångare när det gäller att återvinna produkter. I dagens läge återvinns däck i Finland mycket effektivt, upp till nästan 100 procent. När en konsument köper nya däck betalar han eller hon samtidigt en återvinningsavgift. Det innebär att konsumenten kan lämna begagnade däck till vilken däckverkstad som helst och verkstaden ser sedan till att däcken återvinns. Gamla däck används exempelvis som fyllningsmaterial i vägbyggen genom att däcken grossas till små bitar.