Bilar på rad i diket!

Inom loppet av någon minut under onsdagen, sladdade två bilar av länsväg 583 Mockfjärd - Borlänge och var nära att krocka med varandra I DIKET. När jag stannade med Saaben hade snömolnen ännu inte lagt sig.

Bilar stod på rad i diket på Bäsnavägen

Den första olyckan skedde i samband med att en röd Volvo hamnade på kollisionskurs med en buss. Trots låg fart fick bilföraren kämpa hårt för att komma upp ur mittspåret. När bilen körde över ett gupp (en sättning vid dåligt installerad vägtrumma) fick den en knuff upp ur spåret. Samtidigt sladdade Volvon - det var rejält halt - snurrade ett halvt varv och landade i diket med bakdelen kvar uppe på vägen.

Strax därefter kom en ljus hantverkarbil i något högre fart (hade inte möte med buss). För att inte krocka med Volvons bakdel försökte skåpbilsföraren att styra upp ur spåren. Skåpbilen guppade till, sladdade och landade i diket strax efter Volvon. Det var ren tur att de inte krockade med varandra - I DIKET!

Vi var flera som stannade för att hjälpa till. När vi gick för att sätta upp varningstriangel mm höll ett par på att, till fots på grova skor, halka på den hala vägen. Flera bilar som i krypfart passerade olycksplatsen fick sladd när de "klev upp ur spåret".

Båda olycksbilarna hade dubbdäck, men det hjälpte inte mot de lömska 5-7 cm djupa isspåren. Trafikverkets vinterregler tillåter max 1.5 cm ojämnhet ovanpå plan asfalt. Jag ringde upp vägdriftentreprenören och begärde akut hyvling. En traktor i byn drog upp bilarna och en stund senare skrapades isspåren bort.

Isspåren var inte bara djupa och branta, dessutom var de såphala på kanterna.

 

Det var halt mellan spåren och riktigt såphalt på spårkanterna

På torsdagen berättade Dalarnas Tidningar att det är svårt att hålla isspår borta. Visst, allt som man inte tar itu med är jättesvårt att få genomfört...

...

Känner att det blir allt svårare att låta bli köpa en instrumentbrädemonterad kamera "Dash-cam" med rullande minneslagring. Tänk att se någonting som dessa två olyckor utan att ha en videokamera till hands. Dessutom är det riskfullt att hantera videokamera samtidigt som man kör bil.

...

Kör med insidan,

Johan