Bengt Karlsson

Hej

Vi skriver nu fredagen den 26 oktober, och ute var det kl. 06.30 - 2, samt lite spår av snö. Det var så att igår kväll, torsdag 25 oktober ca 19, kom det ett rejält regn som gick över till hagel och därmed blev det i form av snö. Så då har vinter sakta smugits sig på oss även här i Linköping, mellan Sverige.

Som jag nämnde i min blogg igår, så har jag kört långfärdsbuss i många år, och därmed upplevt många roliga stunder, men även mindre roliga. Eller olika syn på folks uppfattning om väglag mm.

En sådan händelse var julen 2009, då jag bytte av en kollega som kom från Göteborg, och bussen skulle vidare mot Stockholm. Min kollega låg ca 45 minuter sen enligt gällande tidtabell, detta pga rådande väglag. Jag satte mig tillrätta och körde på i min takt, och struntade helt i klockan, erfarenheten sa att tids nog kommer vi fram, utan att stressa.

När vi kommit en bit norr om Norrköping, så kom det ut ett trafikmeddelande som påvisade dels att man skulle dämpa farten pga väglaget, men också att det skett en trafikolycka strax söder Nyköping på E4:an. Jag noterade att många privatbilar höll hög hastighet med tanke på väglaget. Nåväl, någon kilometer före olycksplatsen, kommer det fram en ung dam som undrar vilken tid vi anländer Stockholm. Just då så lyser hela himlen av blåljus, och man börjar se olycksplatsen, jag påpekar för damen att jag dels var 45 min sen från Mjölby, samt rådande väglag gjorde att man inte kunde hålla högre hastighet. Hon borde ju förstå, när man såg halva E4:an full av räddningsfordon. Men icke, tydligen. Jag undrade lite försynt, vilken tid bussen skulle vara framme enligt tidtabell, svaret kom ganska fort från henne "Inte vet jag", då kontrade jag med att "då ska du se att vi kommer fram i tid".

När vi anländer Stockholm så önskar jag passagerarna en trevlig fortsättning på julen, trots att jag anländer 10 min sen enligt tidtabell. Det var en skamsen dam som klev av bussen, men hade ändå så mycket i sig att hon tackade för en lugn och bra körning.

Med detta vill jag säga, att man ska anpassa hastigheten efter väglaget, inte däcken.

Ha en bra helg

/Bengt

Första snön 2012.

 

comments powered by Disqus