Att testa våtgrepp en solig och torr sommar [bilder]

En sommar full av sol och värme. När nu ett par veckor har gått av mer normal sommar och på vissa håll extrem sådan (med tanke på regn och översvämmningar), så känns det bra att jag kunnat spendera så mycket tid ute i skärgården.
I alla fall här på ostkusten så har sommaren varit fantastisk och ytterskärgården har gjort sitt till för att hålla temperaturen behaglig. Som vanligt har vi spenderat mycket av tiden i båten till havs.

Det har i ärlighetens namn därmed inte blivit mycket bilkörning i sommar. Jag har rullat ungefär 300 mil tur och retur till Norrland och lite andra småturer och dessa färder gick företrädesvis på Hakka Blue. Tryggt, tyst och säkert.
Mina Rotiiva AT har rullat på lokala sträckor i närområdet men hur testar man våtgreppet på ett par Rotiiva då det närmaste vatten man kommit är det här:

Här bad från båten långt ute i ytterskärgården, strax norr om Svenska Högarna.

Nej, jag har faktiskt bara vid några få tillfällen kunnat testa våtgreppet på mina Rotiiva och det ända sedan jag fick dem monterade i våras. Det har varit många torra veckor och de gånger det varit regn så har jag inte suttit i bilen.
Jag hann med lite testande tidigare i vår, då det vid ett tillfälle regnade. Mitt intryck då var att de stod sig bättre än mina gamla Michelin. Bakdäcken har ju en tendens att spinna lös ganska lätt på L200:an men med Rotiivorna så fick jag inte samma tendens, trots den lätta bakändan. Nu känns det som om greppet är något mer aggresivt, jag för jobba hårdare med gasen om jag vill att det skall släppa lös.

Men det finns mer att testa, för som sagt, det har varit väldigt få tillfällen med regn. Den svenska hösten ligger ju framför oss och i alla fall november månad definierar jag som en grå, kall, sörjig massa. Våtgreppstest är i alla fall något att se fram emot denna bistra årstid.

En sak har jag i alla fall noterat under den heta sommaren. Solen och värmen har gjort många vägbanor väldigt heta och på vissa ställen har asfalten börjat blöda. Många tidningar rapporterade också om detta när det var som varmast.
Av bilden nedan kan man nästan se hur varmt det är och de tillfälliga varningsskyltarna om halka har förstås kommit upp just därför.

Det här är vägen mellan Jokkmokk och Porjus, precis vid avfarten mot Kvikkjokk.
Värt att notera är att Nokiandäcken ger ifrån sig klassiska Hollywoodtjut när man svänger kraftigt. Men även om det faktiskt var halt isommar så har såväl Hakka Blue som Rotiiva klarat detta med endast mindre hjulspinn.

Nu denna tisdag i slutet på augusti har det i alla fall kommit en av de där första riktigt regniga och kalla sensommardagarna men min sambo kör pickupen idag så det blev inte testa något våtgrepp denna gång heller. Fortsättning följer...