För några år sedan köpte jag vitvaror till mitt nya hem. Vid val av kylskåp var ett viktigt kriterium att det ska vara rymligt, frysen skulle vara integrerad och tvättmaskinen samt torktumlaren lätta att använda. Alla apparater hade en energieffektivitetsmärkning som tydligt visade hur energieffektiva de var.
Sedan från början av november har EU:s däckmärkning, som liknar energieffektivitetsmärkningen, varit obligatorisk på alla däck, tillverkade från och med juli. Som vi alla känner till informerar däckmärkningen om däckets våtgrepp, rullmotstånd (vilket påverkar bränsleförbrukningen) och externt däckljud. Märkningen gäller inte dubbdäck. Anledningen till det tros vara att dagens mätningsmetoder inte passar för dubbdäck och det var inte ens aktuellt att skapa nya mätningsmetoder för denna vinterdäckprodukt som är den vanligaste typen av vinterdäck i Norden, men som bara i liten utsträckning används i övriga Europa. Sett ur däcktillverkarens synvinkel kan vi acceptera att däckmärkningen inte gäller dubbdäck och det hotar ingens säkerhet. Ett dubbdäck är en klassisk produkt och de flesta nordbor har en klar bild på dubbdäckets egenskaper på is och snö, även om skillnaden mellan bra och dåliga dubbdäck är stor. Nästan ingen använder dubbdäck på sommaren och därmed finns det inget behov av att informera om deras sommaregenskaper, som EU:s däckmärkning i dagens läge så ensidigt mäter. När det gäller annan typ av vinterdäck så är det direkt upprörande hur bristfällig däckmärkningen är. Det finns ingen chans att konsumenten skulle kunna köpa säkra däck för vinterförhållanden, baserad på information som däckmärkningen ger.
Rätt så kraftfullt påstående, eller hur? Ändå är det sant enligt min mening. Utöver dubbdäck finns det på marknaden både nordiska och centraleuropeiska dubbfria vinterdäck. Båda typer av däck kallas för friktionsdäck i folkmun, även om dessa två typer av däck har väldigt olika friktionsegenskaper.
Ett nordiskt vinterdäck (exempelvis Nokian Hakkapeliitta R) är utvecklat för riktiga nordiska förhållanden med snö, is, slask och ibland även vatten. Däckets mönster påverkar snögreppet avsevärt. Isgreppet däremot skapas med hjälp av däckets gummiblandning och isgrepp samt våtgrepp är motsatta egenskaper på ett däck. Det är säkert ingen överraskning för någon att på nordiska dubbfria vinterdäck är isgrepp viktigare egenskap än våtgrepp. Nordiska vinterdäck har definitivt säkra köregenskaper även på våta vägar, men i nära framtid kommer de inte riktigt att nå topplaceringar i EU:s klassificering när det gäller våtgrepp.
Vintern i Centraleuropa innebär ofta våta vägar och snö förekommer bara sällan. Därför behöver man inte prioritera isgreppet på centraleuropeiska vinterdäck (exempelvis Nokian WR D3). Undantaget är alpområdena där det råder vinterförhållanden och lösningen är att man vid behov använder kedjor som monteras på de centraleuropeiska vinterdäcken för att kompensera bristen på is- och snögreppet. Centraleuropeiska dubbfria vinterdäck har betydligt bättre våtgrepp än nordiska dubbfria vinterdäck, vilket är helt naturligt eftersom vägarna där oftast är våta på vintern.
EU:s däckmärkning ställer alla typer av däck som märkningen gäller vid samma startlinje, eftersom den enbart uppmärksammar våtgreppet. Jag är inte orolig över den inbördes jämförelsen mellan sommar- och vinterdäck, eftersom alla däckåterförsäljare säljer sommardäck som sommardäck och vinterdäck som vinterdäck. Däremot är jag orolig över hur konsumenterna kan identifiera skillnaderna mellan olika typer av vinterdäck. Hur kan en stackars konsument, som inte är särskild intresserad av däck, känna till att om ett vinterdäck har ett bra våtgrepp så kan det innebära att däcket har dåligt grepp på is eller att det generellt är dåligt i riktiga vinterförhållanden? Och vem vill absolut ha ett däck med dåligt eller medelbra våtgreppklassificering, om man samtidigt inte kan vara säker på att däcket även är ett bra vinterdäck? Professionella däckåterförsäljare har kunskaperna och kan hjälpa konsumenterna, det litar jag på, men det är verkligen synd att EU:s däckmärkning, åtminstone för närvarande, inte uppmärksammar vintersäkerheten.
Nokian Hakkapeliitta R i Vianor e-handel