Allt fler arbetsgivare bryter mot lagen?

Hej igen!

Det blev ett oplanerat och långt uppehåll i däckbloggandet för min del. Det beror på en rad händelser, däribland att jag fick ett jättespännande jobberbjudande och bestämde mig för att byta arbetsgivare. Sedan 1 september återfinns jag som vägteknikchef vid den multinationella konsultjätten WSP. Nu har jag ca 31.000 medarbetare; helt grymt!

Jag är förvånad, eller snarare överväldigad, över alla frågor och kommentarer från vägentreprenörer, konsulter, myndighetsfolk och andra affärskontakter, angående hur det nu blir med mitt bloggande på konsultföretagets webbplats likväl som här på Hakkapedia. Uppenbarligen är både läsekretsen och läslusten större än jag anat; jättekul! Nu är jag igång igen med bloggandet här, och det står också klart att jag kommer att regelbundet blogga på WSPs webbplats.

...

Idag vill jag rikta uppmärksamhet mot en helt sjuk trend i arbetslivet. Nämligen att allt fler svenska företag väljer att strunta i både sommar- och vinterdäck på sina tjänstebilar. Istället tvingar allt fler företag sina anställda att köra på s k åretrunt-däck, enligt tjänstebilskonsulten Ynnor.

För Corporate-räknenissar kan åretrunt-däck ses som en god affär. Dels för att företaget slipper köpa dubbelt så många däck och fälgar, dels för att man också slipper kostnader för att skifta hjul eftersäsong samt för däckförvaring. Fantastiskt smart, kan tyckas. Och det tycker uppenbart allt fler företagsledningar, tyvärr.

Emellertid innebär åretrunt-däck två grundläggande trafiksäkerhetsproblem, vilket belysts på ett utmärkt sätt av journalisten Per Brandt:i en artikel i tidningen Auto Motor & Sport:

  • För det första är åretrunt-däck i stort sett värdelösa på riktigt svenskt vinterföre, t ex på såphal tunn is vid temperatur kring 0 grader C.
  • För det andra är åretruntdäck i stort sett värdelösa på sommarhet asfalt.


I min värld medför åretrunddäckens usla trafiksäkerhetsegenskaper både vintertid och sommartid att det strider mot Arbetsmiljölagen att tvinga anställda att köra på denna typ av däck. Arbetsmiljölagens 2 kap §1 säger nämligen att "Arbetsmiljön ska vara tillfredsställande med hänsyn till arbetets natur och den sociala och tekniska utvecklingen i samhället". Denna paragraf anser jag tillämpbar, eftersom:

  1. det finns sommardäck med säkerhetsprestanda som utklassar åretruntdäcken på sommarföre,
  2. det likaså finns dubbdäck som utklassar åretruntdäcken på vinterföre,
  3. samtidigt blir hundratals arbetstagare varje år allvarligt skadade i trafikolyckor där bättre däck hade minskat riskerna för att de tappat kontrollen över fordonet, haft för lång bromssträcka och så vidare.

Tillhör du dem som drabbats av tvång att köra på åretrunt-däck? I så fall råder jag dig att snarast ta kontakt med ditt skyddsombud och ta en djup diskussion om motåtgärder. I diskussionen kan ni även titta på om era åretrunt-däck ens är lagliga att köra med på vintern. Enligt Transportstyrelsens regler räcker det INTE med att däcket bara är märkt "M+S" (Mud and Snow) och liknande, utan däcket måste också av tillverkaren vara framtaget för att köras på vintervägföre. Det senare kravet är uppfyllt först om däcket är listat på däcksbranschen STRO´s lista över godkända vinterdäck. Listan över godkända däck vintern 2014/2015 finns här. Är inte era åretruntdäck med på listan, så bryter arbetsgivaren sannolikt även mot lagkraven om vinterdäck.

Rent ekonomiskt är "besparingen" dessutom betydligt mindre än vad många räknenissar antagligen tror. Det är nämligen så att dubbla omgångar däck inte alls innebär dubblerat däckslitage och betydligt högre kostnad. När den "andra omgången" däck ligger på däckhotellet och säsongsvilar så slits de självklart inte ett smack. Därmed handlar skillnaden inte om halverade kapitalkostnader, utan endast om besparad ränta på 4 däck och fälgar (fälgar med utmärkt funktion och felfritt utseende finns dessutom att köpa till lågt pris på begagnatmarknaden). Att besöka däckverkstaden två gånger per år innebär inte bara kostnader, utan också att däckproffs kollar upp däckens skick och säkerställer rätt lufttryck vid dessa tillfällen. (Handen på hjärtat, hur ofta kollar du däckens lufttryck själv?). Vilket innebär minskad risk för trafikolycka med alla kostnader det medför, för att inte tala om eventuell sjukfrånvaro osv.

I många branscher är det hård konkurrens om duktiga medarbetare. Hur moderna företag som vill vara attraktiva arbetsgivare kan välja att - olagligt eller inte - tvinga på sin värdefulla personal farligt dåliga däck för att spara relativt sett små pengar, det är för mig en stor gåta.


Kör med insidan och med däck på fälgarna som är optimalt anpassade till aktuell säsong,

Johan

PS

Under mitt långa blogguppehåll har jag skrivit en hel del om däck och vägsäkerhet i andra forum. Däribland krönikan "Så här vänder vi olyckstrenden" i Svensk Åkeritidning och artikeln "Några myter om dubbade och odubbade vinterdäck" som publiceras inom kort i bl a tidningen MittÅkarn. Jag tror att många av er som läser på Hakkapedia kan finna stort intresse i att läsa dem.