Älg på bakgården. Hakkapeliitta för säkerhets skull

Igårkväll sladda jag förbi stan och hämta upp några vänner, sen for vi hem och eldade grillstuga och lagade thai mat med stor muurika på elden. Blev endel öl igår. så bilen fick stå idag.

 

Idag när man tittade ut genom fönstret så hade jag älg på bakgården, ändå bor jag på ett villakvarter i Kiruna. Det var två stycken som uppehöll sig i skogspartiet just bakom huset. Gick ut för att fota dem, vet inte om det var jag som skrämde iväg dem, för de sprang inte ifrån mig utan förbi mig bara 30 meter från mig. Hann bara in och titta lite i fönstret efter vart dem tog vägen så ser jag att de traskar tillbaka, förbi min gård igen och ställer sig vid grannens friggeboda. Älgarna hade tydligen vart här bakom huset redan på morgonen och senast jag såg dem var vid 4 tiden på em och det hade blivit mörkt. Det är väldigt stora djur när man ser dem så här nära. Man skulle inte vilja krocka med en, kanske få älgen över huven och in genom vindrutan. Nä sånna gånger om det väl skulle vara nära skulle man verkligen behöva bra däck som Hakkapeliitta. En bromssträcka på ett par meter skulle kunna vara avgörande mellan liv och död. Att väja ett par centimeter skulle kunna göra skillnad vid en kollision, och om man väl skadas så skulle marginaler på bara ett par millimeter i kroppen kunna vara avgörande. Mellan liv och död ! Så visst kan det vara värt att betala lite mer för att få ett riktigt bra vinterdäck som Hakkapeliitta. För säkerhets skull.

 

Synd att älgarna inte kom igår, när grillen ändå var varm i grillstugan det hade kunnat bli en riktig festlig måltid, även om nu thai maten blev lyckad =P