-20

Vinterkylan börjar visa sig. Temperaturen i Kiruna har vart nedåt -15 grader idag, i Jukkasjärvi knappt 2 mil från kiruna har det vart omkring -20. Bra för isarnas skull att det kommer lite kyla. Men de verkar bli mildare framåt helgen igen då de lovar närmare 0 gradigt igen. Däcken känns fortfarande bra, snö och vinterväglag är det riktigt bra grepp i. När det blir kallare ute brukar det inte alls kännas lika halt, snön är lite strävare och det blir inte lika isigt på sådant sätt det blir nära 0 gradigt. Inte kommit desto mer snö nu senaste veckan, så vägarna har hållt sig bättre nu det inte trampats ned nysnö. Även om däckspår och ojämnheter förekommer på de flesta ställen då de inte hyvlats heller. Har kört även med annan bil nu på jobbet lite här i dagarna, då påminns man om hur halt det är, med dess halvtaskiga vinterdäck. Det slirar och ofrivilligt sladdar med bilens bakhjulsdrift, halt i inbromsningar och korsningar.

 

Man blir fort van vid bra vinterdäck som Hakkapeliitta på Ralliarten. De känns trygg å stabil. De hittar inte på nå dumheter eller känns oroliga fast man provocerar dem ut på sladd. Inga konstiga retursladdar, utan det känns som man har kontroll. De går dit dem vill att man ska gå. Däcken driver på riktigt bra framåt när man gasar ut ur korsningar på ställ och man uppnår snabbt en för hög hastighet, så man får lätta på gasen.

Måttot håller vad de lovar: Först. Snabbast. Hakkapeliitta

Även om det också innebär att man kommer fram snabbt, tryggt och säkert så är ju ändå det viktigaste av allt; att de känns trygg och stabil vid kraftiga inbromsningar. Det känns då som man skulle kunna lita på att abs:en och däcken gör sitt jobb om man någon gång skulle vara tvungen att väja för något vid en kraftig inbromsning.

 

comments powered by Disqus